På besøg hos Balderus Stoleflet

Vi er meget begejstrede for dansk design og virksomheder, som holder danske designtraditioner i hævd, står vores hjerter nær. Det gør Balderus Stoleflet i den grad, og som navnet afslører, så ernærer de sig ved omfletning af sæderne på møbelklassikere, som Hans J. Wegners ikoniske Y-stol og Børge Mogensens J39 stol.

Sig hej til Knud Silkjær fra Balderus Stoleflet

En gang i mellem møder man mennesker, som kan noget udover det sædvanlige – og som man ikke kan undgå at blive imponeret af. Sådan havde jeg det i hvert fald, efter at have observeret hvordan Knud fra Balderus Stoleflet arbejder. Systematisk, uforstyrret på trods af utallige spørgsmål fra min side, og nærmest som en maskine, fletter Knud et nyt sæde til en Y-stol på lidt over en times tid. Det er måske heller ikke så mærkeligt, når Knud i over 20 år har flettet stolesæder. Det er tydeligt, at det “sidder i fingrene” for Knud, og at hans passion for godt håndværk, har gjort ham til en af de mest kompetente stoleflettere i Danmark.

balderus1

Jeg må indledningsvis beklage kvaliteten af ovenstående billede. Normalt klarer jeg mig igennem tilværelsen, med kameraet fra en nyere iPhone, men i dagens anledning havde jeg lånt et Canon spejlreflekskamera. Det lykkedes mig dog senere at få taget nogle flottere billeder. Jeg  faldt over Balderus Stoleflet i min søgning, efter et sted at få flettet et nyt sæde til min Y-stol. Jeg købte stolen, som en gave til mig selv, i anledningen af min 25 års fødselsdag tidligere på året. Sædet var lettere plettet, og var begyndt at blive løst, efter at have siddet på stolen siden 1969!

balderus2

Når det gamle sæde er blevet klippet af, kan arbejdet begynde. Der kræves 150 meter papirgarn, en hæftepistol og diverse tænger. Så hvis du har det ved hånden, er det jo bare at gå i gang! Knud har i tidens løb flettet tusindvis af stolesæder, på alle slags stole. Der er grundlæggende fem typer af fletning, som Balderus Stoleflet mestrer: Kuvertflet, som Y-stolen her, planflet, fransk flet, gjorder og specialflet. Hvis du er nysgerrig efter hvad disse betegnelser dækker over, kan du med fordel læse mere om det, ved at klikke hér.

balderus4

Arbejdet med fletningen af et nyt sæde, starter i hvert hjørne, for at skabe et fælles udgangspunkt for den videre fletning. Når det gamle sæde er blevet afmonteret er det nemt at se, hvor flot patineret træet bliver ved mødet med sollys, varm og daglig brug.

balderus3

Når enden er god, er alting godt. Ikke sandt? Jeg må tilslutte mig den del af befolkningen, som er begejstret for Wegners Y-stol. Samspillet i materialevalget, egetræ og papirfletgarn, er i en liga for sig og stolen er indiskutabelt smuk, lige meget fra hvilken vinkel man beskuer den. Når det er sagt, så er stolens komfort ofte til diskussion. Jeg synes, at man sidder ganske udemærket i stolen, omend jeg synes jeg sidder bedre i mine Eames glasfiber DAR stole, på grund af armlænene og støtten i ryggen.

balderus7

Jeg var på besøg hos Knud i små to timer. Flere gange måtte Knud lægge handskerne, og tage imod de kunder, som enten kom for at afhente eller aflevere deres møbler. Det var en fornøjelse at se de kunder, der et par uger forinden havde været forbi med deres gamle møbler, modtage deres “nye” møbler. Det vidner i min optik om en høj kvalitet af det udførte arbejde, men også om hvor meget møbler egentlig kan betyde for én. For mit vedkommende er jeg i hvert fald ikke et sekund i tvivl om, at min Y-stol kommer til at forblive i min varetægt, så længe jeg lever.

balderus9

Et close-up af det færdige resultat på den stol, som jeg så Knud flette et nyt sæde til. Hvordan min stol kommer til at se ud, må du vente med at se, til i starten af december, når jeg får den retur. Jeg kan næsten ikke vente. Du kan i mellemtiden læse mere om Balderus Stoleflet, ved at besøge deres hjemmeside hér – eller fange dem på Facebook.

One comment Add yours
  1. Hold da op et spændende besøg. Synes det er et imponerende stykke håndværk som Knud går og laver. Endnu mere imponerende at han kan klare at lave et nyt sæde på en time. Tak for indblikket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *