En husejers jagt på en grøn græsplæne

Med udsigt til endnu en sommer hjemme i Danmark og et ønske om en grøn græsplæne fri for mos og ukrudt, deler jeg her min guide til, hvordan du opnår netop det. Til august har min kæreste og jeg været husejere i 5 år og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle interessere mig for min græsplæne i sådan en grad, som jeg gør nu. Selvom buske og træer selvfølgelig gør meget for helheden i en have, så er der i min optik intet der er lige så fint og flot, som en grøn græsplæne.

Samtidig har min søn nu også nået en alder, hvor leg på græsplænen forhåbentligt kommer til at være en daglig aktivitet hele sommeren. Så jeg vil gerne have en græsplæne, som kan holde til det – og hvor både små og store fødder kan gå rundt uden at træde på tidsler og andet ukrudt. Og med mine erfaringer fra tidligere år ved jeg, at man sjældent får noget foræret når det kommer til haven. Så noget må der gøres!

Med de fleste udfordringer er der som regel flere mulige løsninger. Del 1 i den her mini-serie handler om de indledende øvelser ift. at fjerne mos fra græsplænen og give plænen ny næring med topdressing. Et senere blogindlæg kommer til at handle om den robotplæneklipper, som efter planen lander på matriklen om en måneds tid, og som jeg har store forventninger til.

Hvad er topdressing?

Topdressing – eller plænedress som det også kaldes – er et produkt, som består af harpet muld, finkornet sand og komposteret hestemøg. Det er altså et 100% naturligt produkt, som spredes udover hele græsplænen i et tyndt lag. Formålet er at give ekstra næring til græsset, og på den måde gøre det sværere for mos og ukrudt at vokse i græsplænen.

Der findes efterhånden mange udbydere af topdressing, og selvsagt er der forskel i kvaliteten. Champost Plænedress er nem at fordele på græsplænen, da produktet er findelt og på den måde nemt falder ned i mellem græsstråene. På den måde udjævnes eventuelle ujævnheder og græsplænen kommer til at fremstå mere grøn og tæt.

Sådan fordeler du topdressing fra Champost på din græsplæne

Du kan fordele plænedress så længe der er godt gang i væksten af din græsplæne. Af samme årsag er april og maj særligt gode måneder, da græsset som regel begynder at gro her – men du kan altså topdresse hele sommeren og indtil først på efteråret, hvis det er det du vil. Det afgørende er, at plænen kan udnytte gødningen og dertil skal jordtemperaturen være tilstrækkelig høj.

1. Mål din græsplæne op (brug evt. Krak.dk) og find ud af, hvor meget plænedress du skal bestille. En big bag dækker ca. 150-200 m2. Og det kan klart bedst betale sig at købe det i big bags. Du kan finde en forhandler ved at klikke her.

2. Fjern eventuel mos fra din græsplæne ved enten at bruge en vertikalskærer eller en mosrive. Her kan det godt betale sig at være flittig, og køre først den ene vej og så den anden for at få din græsplæne luftet godt og grundigt. Har du ikke problemer med det kan du springe direkte til punkt 3.

3. Find en trillebøre, en skovl og en hobbykniv til at skære hul i din big bag. Forbered dig på at tage en hel del ture med din trillebøre og begynd at fordele plænedress på din græsplæne. Det kan sagtens sættes i små toppe på din plæne, og efterfølgende fordeles ved at bruge bagsiden af en rive.

4. Find roen i at din græsplæne ser lidt sjov ud den næste uges tid. Plænedress kan ikke fordeles helt perfekt på én dag. Vind og vejr skal nok hjælpe til med fordelingen, og hvis du er utålmodig kan du også gå endnu en tur med riven efter et par dage.

Læs mere om plænedress fra Champost ved at klikke her

Kan man bruge topdressing i bedene?

I teorien kan du godt bruge topdressing i dine bede, men du vil få et markant bedre resultat ved at bruge Champost jordforbedring, som er beregnet til netop det formål. Vi har tidligere kæmpet en brav kamp med at holde ukrudt nede i vores bede, så vi har fordelt 5 cm jordforbedring i alle vores bede. Dels bidrager det med naturlig gødning til de buske og træer, som står i bedene, og så fungerer det som bunddække, så ukrudt m.v. ikke kan bryde igennem.

Læs mere om jordforbedring fra Champost ved at klikke her.

Få mere inspiration på Instagram og Facebook

Vil du have endnu mere inspiration til, hvordan du forskønner din have så følg Champost på Instagram eller Facebook. Her finder du masser af inspiration fra haveejere med grønne fingre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *