6 ting jeg gerne ville have vidst om savsmuldstapet

Står du overfor at skulle fjerne savsmuldstapet i din bolig? Så finder du her mine bedste råd og erfaringer fra en – heldigvis kort – frustrationsfyldt periode i mit liv. Selvom min kæreste og jeg har været husejere i snart 2,5 år – og endda bor i et typisk 70’er hus – har vi formået at holde os ude af de største renoveringsprojekter. Da vi flyttede ind startede vi med at få malet både vægge og lofter – og så kan det vist ellers tælles på én hånd hvor mange projekter, som vi selv har fulgt helt til dørs!

Da hverken min kæreste eller er jeg er de helt store håndværkere, kastede vi os derfor ud i dette lille renoveringsprojekt, med forhåbningen om, at det nok ikke var alt for besværligt. Det skulle det vise sig at være. Det du finder herunder er derfor de erfaringer, som jeg har gjort mig – og som jeg nok gerne ville have vidst før jeg gik i gang med det her projekt. Min forhåbning er, at det kan klæde dig lidt bedre på, hvis du skal igennem det samme.

1. At fjerne savsmuldstapet er præcis lige så besværligt, som folk siger

Den første tanke der strømmede igennem vores hoveder var “Så besværligt kan det sgu heller ikke være”. Så bevæbnet med en tapetstripper, som skulle vise sig at være fuldstændig uundværlig i projektets første fase, gik vi i gang med at fjerne det yderste lag tapet! Det gik egentligt hurtigt nok og var tilmed nogenlunde sjovt, for en tapetstripper er så meget nemmere at arbejde med fremfor en spartel. Jeg kan anbefale Tajima tapetstripperen, som har et hobbyknivslignende blad monteret på et solidt skaft. Efter et par timer så det ud, som på billedet herover. Herefter ventede det lange, seje træk med at fjerne alt det gamle tapet og limen.

2. Du behøver ikke en tapetafdamper

Det var efter, at vi havde fjernet det yderste lag savsmuldstapet, at vi begyndte at klø os lidt i nakken. For det inderste lag tapet og lim var ikke sådan lige at fjerne. Så vi fandt vores ny-indkøbte tapetafdamper frem, fyldte den op med vand og ventede 15 minutter på at der kom damp ud af apparatet. Det resulterede primært i, at der løb en masse damp/vand ned af væggen og videre ned i tapetresterne. Og det gjorde det på ingen måde nemmere at fjerne det manglende lag tapet og lim. I stedet havde vi meget mere success med tapetopløser opblandet i vand, som vi sprøjtede på væggen. Herefter kunne det meget nemmere skrabes af med brede spartler.

3. Du vil blive overrasket

“Hvorfor lugter det pludselig af kælder?”, “Hvad fanden er det for noget grimt tapet?”, “Hvordan kan der være så meget lim?”, “Hvorfor er der revner i hjørnerne? Skal der være det?”. Når man ikke er vant til at stå midt i sådan et projekt, så er det svært ikke at undre sig over alt muligt. Og måske endda til tider blive en lille smule bekymret. Heldigvis havde vi allieret os med en maler, som tog over da vi havde revet det gamle tapet ned. Hvorfor du får brug for en maler kan du læse mere om senere.

4. Du kommer til at knuselske alternativet

Jeg har endnu ikke mødt nogen, som har valgt at få savsmuldstapet i deres nybyggede huse. Hvis du spørger mig, så er det fordi, at der bare ikke er noget, som er flottere end glasfilt. Det synes vi i hvert fald – og nu hvor vi har kunne kigge på det færdige resultat i et par dage er vi stadig lige begejstrede. Det er så gennemført flot!

5. Det bliver dyrere end du tror

Hvis du har læst dette indlæg, så er der en chance for, at du ikke vælger at købe en tapetafdamper. I så fald har du allerede sparet 400 kr! Men, de penge kommer du hurtigt til at bruge på noget andet. Afdækningsplast, malertape, sandspartel, filt i en bedre kvalitet, måske endda bare noget lidt bedre værktøj. I vores tilfælde besluttede vi os for at få malet dørene “nu hvor vi var i gang”, og alle ved jo, at man ikke kan male dørene, uden også at male gerigterne. Og hvis man maler gerigterne, hvorfor så egentligt ikke male fodlisterne? Tilbage var der kun loftet, som vi malede da vi flyttede ind – og hvor vi alligevel blev enige om, at det måtte være fint nok. Indtil vi så alligevel besluttede os for, at skrue gipsplader op i det gamle listeloft og få et glat loft også!

6. Du får formodentligt brug for en maler

Som det måske kan læses i mellem linjerne har jeg ikke den store glæde ved at “gøre det selv”. Jeg har gode venner, som er ved at revne af stolthed, når de viser de renoveringer, som de selv har stået for. Og hvor de også godt selv ved, at finishen måske ikke sidder lige i skabet. Der kender jeg mig selv godt nok til at vide, at det ville irritere mig dagligt, hvis ikke slutresultatet var blevet godt. For det kræver altså sin maler at sætte filt op – og ikke mindst gøre klar til det, ved at fuldspartle væggen osv.

Hvad skal der så ske nu?

Vi har en skøn blanding af strukturmaling, glasvæv og savsmuldstapet i de resterende rum i huset. Planen er, at vi over de næste 6 måneder kommer forbi alle rummene og får filt på væggene.

Hvis du selv er midt i et renoveringsprojekt og har løbet panden mod muren er du meget velkommen til at efterlade en kommentar – så vil jeg give mit besyv eller hjælpe med at finde én, som kan hjælpe dig videre. Selv havde jeg ret meget glæde af Malgodt.dk guides – så jeg havde en idé om, hvad det var jeg stod overfor. Også selvom, at det var begrænset hvad vi selv stod for. Hvis du har mod på selv at gå i krig med sådan et projekt, så vil jeg anbefale dig at se de video guides!

5 comments Add yours
 1. Tak for et brugbart indlæg. Jeg springer damperen over i hvert fald.

  Jeg har aldrig skænket filt en tanke. Jeg bor i en andelslejlighed på østerbro, og gider ikke se på det ældgamle savsmuldstapet længere… Men er filt, lige så godt som alm ny glat tapet? er det dyrere osv? Jeg ville bare gerne have glatte vægge, som jeg så kan male i forskellige farver i de forskellige rum…

  Dbh.
  Rune

  1. Når man har fjernet savsmuldstapetet, kan man så ikke bare male væggen? Behøver man at sætte filt op?

 2. Fedt !! Tak for at du deler jeres erfaringer. Er fan af din ærlighed om at i ikke er gør det selv typerne. Fordi det er vi heller ikke, vi går igang med et renoverings projekt 1 december. Og har besluttet, bl.a på baggrund af jeres erfaringer, at vi selv tage kampen op mod savsmuld tapetet.
  Har du noget overblik over hvor meget billigere det er ved selv at nedtage tapet – og overlade spartling og nyt filt til de professionelle ?

 3. Vi har fjernet savsmuldstapet (+diverse andre lag indenunder inkl. stoftapet a la hessian) i hele vores parcelhus fra 70’erne. Vi var alle metoder igennem, inkl. tapet opløser (begrænset effekt). Det vi havde bedst erfaring med var helt klart tapetdamperen! (Men tapetet skal ridses først for at et virker). Der var dog meget store forskel fra rum til rum, alt efter hvad der var bagved tapetet og hvor godt de var limet. Så min anbefaling er: prøv det hele af og se hvad der virker bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *