3 ting du skal overveje inden du køber et spisebord

Sponseret indlæg. Da min kæreste og jeg flyttede i hus for snart 4 år siden var det særligt et nyt spisebord,  som vi glædede os til at købe. Med til huset fulgte nemlig en stor stue, og vi var dermed ikke på samme måde begrænset, som i de lejligheder i Aarhus, hvor vi tidligere havde boet. Når jeg tænker tilbage har der faktisk været en del forskellige spiseborde forbi vores stue – og særligt runde spiseborde har vi haft en del af.

Efter vores søn og hans Trip Trap stol er begyndt at fylde mere ved spisebordet har vi været på jagt efter et nyt spisebord, som levede op til vores tre kriterier: I dagligdagen skal det passe til vores lille familie, der skal nemt kunne gøres plads til flere, og så skal det være nemt at vedligeholde.  Alle tre kriterier fik vi opfyldt i C35 spisebordet fra FDB Møbler, som har fundet vej til vores spisestue.

Vores nye C35 spisebord fra FDB Møbler

Vi har valgt udgaven i massiv egetræ og med en overflade af linoleum. Linoleum er et naturprodukt, og det giver en slidstærk overflade, som er blød og behagelig at røre ved. Vi har den mørkegrønne linoleum, som bedst kan beskrives som en dyb, flaskegrøn farve – og som står virkelig godt til gløden i egetræet. Farven bliver også kaldt for Conifer. Det kan dog være svært, at danne sig et indtryk af farven ud fra billeder, så hvis du har mulighed for det, kan jeg anbefale at lægge vejen forbi FDB Møblers butik i Aarhus, hvor flere af spisebordene står udstillet.

Selve bordet måler 82×160 cm, og det betyder, at vi til hverdag kan have to stole på hver side og så Trip Trap stolen for bordenden. Når vi har gæster og gerne vil have god plads kan vi nemt isætte tillægspladerne. Som du kan se på billedet herunder, så kører de på skinner – og kan naturligvis køres helt ind til bordet.

Når tillægspladerne ikke er i brug opbevarer vi dem på gæsteværelset, hvor de står bag døren. Selvom hollandsk udtræk og andre smarte systemer giver mulighed for at “gemme” tillægspladerne under bordet, så er jeg alligevel glad for at FDB Møbler er 100% tro mod det design, som Poul M. Volther tegnede helt tilbage i 1957. Det er nemlig et enormt harmonisk design.

I dag er det Kvist Industries, som producerer C35 spisebordene for FDB Møbler. Det er gennemført flot håndværk, nøje udvalgt egetræ og det er tydeligt at mærke, at det er kvalitet fra inderst til yderst. Hvis du mangler et last-minute julegaveønske kan jeg  anbefale bogen “En lys og lykkelig fremtid”, som fortæller hele historien om FDB Møbler, de mange ikoniske designs, og de forskellige samarbejdspartnere. Det er den bog, som jeg har liggende på billedet herunder.

Hvis du har 25 minutter til at rejse tilbage til tiden – og nyde en slet skjult reklame for FDB Møbler – så kortfilmen af samme navn også et kig værd. Og om ikke andet, så snyd ikke dig selv for at se de sidste 2 minutter, hvor rummet indrettes med de flotte FDB Møbler!

Hvis du selv står overfor selv at skulle købe et nyt spisebord, så håber jeg, at nedenstående spørgsmål kan hjælpe med at indskrænke mulighederne.

Hvor mange skal der kunne sidde rundt om spisebordet?

En tommelfingerregel er, at der skal være mindst 60 cm mellem spisebordsstolene for at sidde komfortabelt. Sidder man ved et rundt spisebord er det selvfølgelig en anden historie. Ulempen ved et rundt spisebord er, at det som regel ikke kommer med tillægsplader – og så bliver det oftest svært at klemme flere end 6 personer ind rundt om bordet. Med et rektangulært spisebord er det nemmere at få plads til flere, og særligt, hvis du vælger et bord med tillægsplader.

Hvilke materialer passer til din indretning?

Et spisebord indtager en central rolle i hjemmet, og bør derfor passe til resten af dit interiør – og derudover skal det kunne bruges uden større bekymringer. Vi har tidligere haft et spisebord med linoleum, og det var den bedste overflade, som vi har haft. Små ridser kan nemt poleres væk, og fedtfingre kan nemt tørres af med en våd klud. Hvis du har småbørn er det i hvert fald værd at overveje.

Hvilke stole skal passe til spisebordet?

Hvis du går med planer om at købe et nyt spisebord har du formodentligt også allerede udset de spisebordsstole, som skal stå rundt om bordet. Har du armlæn på dine spisebordsstole så er det værd at overveje, om de kan skubbes under spisebordet uden at bordets underkant skraber imod. Herhjemme har vi forskellige spisebordsstole stående rundt om vores spisebord. Dels giver det os mulighed for at købe en ny stol en gang i mellem, og så er jeg bare vild med udtrykket! Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om vores spisebord med forskellige spisebordsstole, hvor du kan finde tre gode råd til, hvordan du kommer i gang med at samle på forskellige spisebordsstole!

Gå på opdagelse i FDB Møblers spiseborde her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *