Renovering af et rundt spisebord – med hjælp fra Ataman Træværk

Jeg har længe haft en idé om, at et rundt spisebord skulle være mit næste køb. Flere af mine gode kammerater har anskaffet sig runde spiseborde og hver gang jeg besøger dem, hvad end det er for at spise middag eller blot drikke et par øl, så tænker jeg på hvor hyggeligt det er at sidde om et rundt bord.

For et par weekender siden fandt jeg et rundt spisebord på Den Blå Avis, som matchede mine tre udvælgelseskriterier: Bordet skulle være i egetræ, benene skulle være firkantede og have de karakteristiske udskæringer og sargen skulle være lige – og så prisen skulle selvfølgelig være fornuftig! Efter lidt beskeder frem og tilbage med sælgeren, blev det aftalt, at jeg kunne komme forbi og hente bordet. Jeg havde forinden talt med Ataman Atalay fra Ataman Træværk og Design omkring muligheden for at få bordbenene drejet, så jeg kunne sige farvel til de firkantede ben og i stedet skrue nogle, fine runde ben på.

DSC01031

Selvom det var planen, at bordbenene skulle afleveres til Atalay med det samme, så kunne jeg selvfølgelig ikke dy mig for at skrue benene på – og tage et par “før” billeder. Nogle havde sikkert været fint tilfredse med looket på dette tidspunkt, men fast besluttet på at gå videre med projektet blev benene hurtigt skruet af igen og afleveret.

DSC01030

I samråd med Atalay blev det besluttet, at bordbenene også skulle slibes runde, der hvor de “hæfter” ved selve bordpladen. Som det måske kan ses på billedet herunder, så er kanterne blevet afrundet for at harmonere med de runde bordben. Det er en super fin detalje!

DSC01052

Selve bordet er blevet slebet helt ned – og har dernæst fået en omgang med SKYDD olien fra IKEA. Det er en mineralsk olie, som IKEA sælger til behandling af bordplader og møbler udført i massivt træ. Sådan en flaske koster 29 kr. hvilket må siges at være ret billigt! Jeg lavede en aftale med Atalay om, at han kom hjem forbi mig med slibemaskine, støvsuger, sandpapir m.v. og sleb bordet her, så jeg ikke behøvede at skulle transportere bordet en gang til. Har man tid og tålmodighed, så kan de fleste være med her – det kræver bare sandpapir i forskellige kornstørrelser.

DSC01068

Resultatet er jeg meget tilfreds med! Drejningen af benene er blevet meget vellykket, og jeg har fået mig et massivt egetræsbord, som kan holde i mange, mange år. Med til bordet fulgte to tillægsplader, hvoraf den ene er med sarg – og den anden uden. Tillægspladen uden sarg har jeg allerede en plan med. Den skal nemlig blive til mit nye skrivebord – og når jeg har fået skruet det sammen, så kan du naturligvis læse mere om det projekt her på bloggen.

DSC01089

Hvis du føler dig inspireret til at gå i gang med samme projekt med renovering af et rundt bord, så kan jeg kun anbefale dig at tage fat i Atalay Ataman fra Ataman Træværk og Design og få ham til at dreje benene. Atalay er perfektionist og meget detaljeorienteret. Da vi monterede bordbenene efter de var blevet drejet, kunne vi konstatere, at det var muligt at vippe lidt med dem. Det klarede Atalay ved at lime et tyndt stykke finér på indersiden af “beslaget” – og så var det problem løst. Atalay har arbejdet med træ i mange år og har især fokus på genanvdelse af materialer. Hvis du er i Aarhus i løbet af sommeren, så kan du se mere til Atalays mange fine projekter på markedet Øboderne, som er åbent på Navitas hver lørdag og søndag.

SE MERE FRA ATAMAN TRÆVÆRK OG DESIGN

 

17 comments Add yours
 1. Hvor ser det godt ud! Må jeg spørge hvad du har givet for at få ordnet benene? Mvh Dianna

 2. Hej Kaare, tak inspiration,det var lige de billeder vi stod og ventede på, for at komme videre med vores selv samme bord.
  Vi mangler tillægspladerne har du et godt tip til hvor vi evt kan købe nogle eller en anden løsning så bordet kan stå uden dug når det er trukket ud?
  Vh Christina

  1. Hej Christina. Jeg har faktisk set 2 borde magen til mit i en genbrugsbutik i Varde. Det kan jo være, at de vil sælge pladerne? Ellers tror jeg at de skulle have 3-400 kr. for hele bordet, så det er jo ikke fordi det er urimeligt.

   1. Hej 🙂 Kan du huske, hvad genbrugsbutikken i Varde hed? Jeg er helt forelsket i bordet og må bare eje det!

 3. Hej Kaare
  Er helt vild med bordet og er i gang med at eftergøre dig kunsten. Vil du give mig i hint om øverste og nederste ø på benene?
  Pft Sofie

  1. Hej Sofie. Beklager det sene svar – det har jeg faktisk ikke en gang mulighed for at skaffe da bordet er solgt 🙂

 4. Hej.
  Super fedt lavet.
  Er som Sofie nysgerrig med hensyn til diameteren foroven og forneden?
  Så vil jeg selv kaste mig ud i at dreje dem 🙂
  Mvh. Thomas

  1. Hej Thomas. Beklager det sene svar. Bordet er desværre solgt så har ikke mulighed for at tjekke det. God fornøjelse med dit projekt. Mvh Kaare

 5. Hej
  Jeg kan se, at dit projekt er nogle år gammelt, men jeg er først faldet over det nu. Det er jo intet mindre end perfekt..!!
  Må jeg spørge hvad diameteren er på dit bord?

 6. Jeg kan se dit opslag er gammelt, men ville høre om du evt kan huske om træet var syret eg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *