Fredagsfund #7: Eames DSR stole fra Lauritz.com

I denne uges udgave af fredagsfund, har vi endnu en gang været en tur forbi Lauritz.com og fundet et sæt Eames DSR og DSS stole frem fra kataloget. I indlægget her kommenterer vi også på Kontants program om Lauritz.com – og fortæller dig hvorfor, du stadig kan stole på Lauritz.com.

Om køb af Eames på Lauritz.com

De populære stole fra Eames kom på manges læber, da DR1 i programmet Kontant viste hvordan der var blevet solgt falske Eames stole i glasfiber på Lauritz.com. Selve stellet på stolene var en reproduktion, og dermed også en kopi. Grunden hertil skulle findes i, at Vitra, som ejer rettighederne til Eames-stolene, for nylig har vundet en retssag om ophavsretten til de karakteristiske træstel og metalstel. Med et trylleslag blev alle reproduktioner af disse to stel altså gjort til kopier.

Frem til starten af 1990’erne blev Eames stolene  fremstillet i glasfiber. Disse fiberglas udgaver har længe været populære på internationale auktionssider, hvor de typisk blev solgt med et tilhørende ny-produceret metalstel eller træstel. Frem til august, var der intet belæg for at dømme disse træstel som kopier, da afgørelsen først faldt i sommeren 2013. På Lauritz.com blev dette betegnet som “eftermonteret” eller “senere monteret på nyere stel”, hvor det i programmet Kontant blev benævnt som kopistel, grundet den nye afgørelse. Det betød altså, at der på Lauritz.com var to typer af falske stole til salg. En udgave, som bestod af en falsk Eames glasfiber skal + reproduktion af stellet, samt en udgave, som bestod af en original Eames glasfiber skal + en reproduktion af stellet.

I dag er der et meget begrænset udvalg af Eames glasfiber stole til salg på Lauritz.com, da langt størstedelen er blevet monteret på reproduktioner af stellet. En gang i mellem kommer der dog stadig enkelte udgaver på auktion, oftest med den type af stel, som mig bekendt ikke findes i reproduktionsudgaver, nemlig DSS-stellet – også kendt som stabelstellet.

Hvis Lauritz.com før var sløsede med at kigge disse Eames stole efter i sømmene, kan du være helt sikker på, at både stel, skal og skruer nu bliver kigget nøje igennem, for at sikre sig, at kopiudgaver ikke finder vej til Lauritz.com’s filialer endnu en gang. Af samme årsag tør vi altså godt stå indenfor originaliteten af nedenstående sæt Eames DSR stole.

Eames DSR stole

Eames DSR stolene er stadig meget populære. Sættet herunder består af seks stole, der alle fremstår i original emballage. Stolene koster normalt 1900 kr. pr. stk, og med et nuværende højeste bud på ca. 7000 kr, er der mulighed for at gøre en god handel her.

eames-dsr

Byd på Eames DSR stolene fra Lauritz.com her.  

Eames DSS stole

Eames DSS stolene har altid været mindre populære end DSR og DSW stolene, med henholdsvis metalstel og træstel. Af samme årsag har der været en stor del af de originale glasfiberskaller til salg, der i stedet var monteret på et metal- eller træstel. Sættet herunder er monteret på det originale DSS-stel, også kendt som stabelstellet. Vurderingen for sættet er 8000 kr. og det højeste bud er pt. 5000 kr.

eames-dss

Byd på Eames DSS stolene på Lauritz.com her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *