Julegaveidé fra detydre.dk: Byg dit eget ur

En gang i mellem kan det være sjovt at udfordre sig selv. Det var i hvert fald hvad jeg gjorde, da jeg skulle komme med mit bud på hvordan en hjemmelavet julegave kunne se ud i forbindelse med en konkurrence hos XL Byg. Det betød, at jeg både skulle kunne tænke kreativt og samtidig være i stand til at eksekvere ideen, så der var noget håndgribeligt at forholde sig til. Som du kan læse i indlægget her, så lykkedes begge dele dog! Jeg låste mig relativt hurtigt fast på ideen om, at jeg gerne ville lave et ur, og for at det skulle være muligt for andre at gøre kunsten efter, var det først og fremmest vigtigt, at det ikke blev et rundt ur. Det kræver nemlig adgang til enten specialværktøj eller en stor portion tålmodighed, at save træ, så det bliver perfekt rundt. Den travle julemåned taget i betragtning blev det derfor besluttet, at uret skulle være kvadratisk. Det var også væsentligt for mig, at skabe en konstruktion som både kan hænge på væggen og stå på en kommode, så der er forskellige måder at bruge uret på. Uret, som du kan læse om og se billeder af her, måler 25 x 25 cm og er sat sammen af 2 stykker af en OSB plade på 11 mm, og et tyndt stykke finér på 3 mm, som udgør det yderste stykke af uret.

Der er et lille aber dabei: Træet, som er en nødvendig for at kunne lave uret her, kan oftest kun købes i langt større udgaver, end det du har behov for til det her ur. Med mindre du altså har planer om at lave ure til HELE familien. Og så kan det jo pludselig være en ganske fin situation at have træ nok! Som udgangspunkt bør du derfor gå efter at bruge den træsort og de beskedne størrelser, som du har mulighed for at få fat i, og lade din egen kreativitet komme i spil.

Indkøb

  • Et Quartz urværk – kan købes i de fleste hobby-butikker
  • En plade på 3 mm.
  • En OSB-plade på 11 mm.
  • En dåse grøn spraymaling
  • En bøtte olie – f.eks. køkkenbordsolie

Step-by-step guide:

trin1
Start med at udvælge dig et godt stykke træ, som kan udgøre bagstykket af dit ur. Skær så 2 plader på 25×25 cm af OSB pladerne, og en plade på 25×25 cm af den tynde plade. Slib derefter kanterne let. Det har aldrig været behageligt at få splinter i fingrene! Herefter kan du med fordel tage et nærmere kig på urværket, og måle efter hvor stort et hul, som du skal bore i bagstykket. I mit tilfælde var det tilstrækkeligt med et hul på 6 cm. i diameter.

ur-vaerk
Nu er der tid til at nær-studere dit, formentligt forholdsvis billigt, indkøbte urværk. Jeg nåede hurtigt frem til den konklusion, at de sølvgrå visere fortjente en opgradering. Så jeg satte dem fast på en snor, med en perle i mellem, og så fik de ellers en tur med den grønne spraymaling. Det gjorde en verden til forskel!

trin33Herefter er du klar til at bore et hul i bagstykket, så du kan montere urværket heri. Det kræver et kop-bor i omtrent samme størrelse, som dit urværk og du skal bore lige i midten af pladen. Det kan være nødvendigt at skabe ekstra plads ved at save med en stiksav. Det er også på dette tidspunkt, at den dejlige duft af savsmuld begynder at sprede sig – og minder dig om, at du er på rette vej! Bor et hul i den yderste – og tyndeste plade – og kontrollér at urværket nu kan være i hullet. Du har herefter mulighed for enten at A) Lime de forskellige plader sammen, og holde dem i spænd med et par skruetvinger, eller B) Skrue fire skruer i på hhv. kl 12, 3, 6 og 9. Jeg gik for den sidste løsning, da jeg ikke havde mere lim, og det samtidig ville give mig en mere præcis indikation af hvad klokken er. Fortvivl ikke, hvis du også på dette tidspunkt begynder at tvivle lidt på urets finish. Det er nemlig her du har mulighed for at sætte dit helt eget præ, med enten spraymaling, olie eller lak.

4Ovenstående er et billede af uret, efter det havde fået den første generøse omgang med bordpladeolie fra Junckers. Jeg gav det to gange i alt, og lod det tørre helt igennem i mellem, for at opnå det bedste resultat. Da jeg stod med ovenstående resultat fik jeg lyst til at spraymale skruerne også – så det gjorde jeg. Et godt tip er at skrue dem ned i låget fra en skotøjsæske (eller en anden papkasse), og så give dem en tur med spraymalingen. Til slut er der kun at sætte et batteri i urværket, og sætte viserne på, én efter én. Så har du til sidst noget, der burde minde om nedenstående:

ur2

Mange tak for at du kiggede med. Hvis du kan lide hvad du så, så må du meget gerne trykke på “Synes godt om”-knappen herunder.

Er du kreativ?

… Og har du en blog? Så kan du også komme med dit bud til hvad årets gør-det-selv julegave skal være. Du kan læse mere om det ved at klikke hér.

OPDATERING! STEM PÅ DETYDRE.DK

Hvis du kan lide dette projekt, så stem det til tops ved at klikke hér.

billede
2 comments Add yours
    1. Hej Ena. Tak for din kommentar! De to bagerste plader borer du bare helt igennem, med et kop-bord, så du får en fordybning hvor urværket kan ligge. På den yderste plade, borer du bare et lille hul præcis i midten. Når du så sætter urværket i, så skal det stykke, hvor du fastmonterer viserne, gå igennem den yderste plade. Herefter monterer du så en møtrik, og så sidder urværket fast!

      God fornøjelse med projektet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *